17.12.2022

Pohdintaa hinnoittelu- ja jakelumallista

Johdanto

Olen hieman pohdiskellut kirjojeni hinnoittelu- ja jakelumallia. Avaan tässä blogikirjoituksessa hieman vaihtoehtoja, joita olen miettinyt.

Sähköinen kirja

Ajattelin tehdä kirjoista PDF / ePub -versiot, koska niiden tuottaminen fyysisiin kirjoihin verrattuna ei käytännössä maksa mitään ja niiden jakelu on sähköisesti yksinkertaista (verrattuna fyysisten kirjojen postitukseen yms.).

Kirja ladattavissa, maksaa jos haluaa

Ensimmäinen ideani oli laittaa kirjojen PDF / ePub -versiot ladattavaksi tälle books.karimarttila.fi -saitilleni. Jokainen voi ladata sähköisen kirjan, lukea sitä ja sitten päättää, haluaako maksaa siitä. Maksaminen tapahtuisi tilisiirtona kirjoja varten perustamalleni tilille. Vuoden lopussa ilmoittaisin tilille tulleen summan verottajalle ja maksaisin tuloista verot. Eli kirjan maksaminen perustuisi vapaaehtoisuuteen. Vaikka ei aivan. Kirja kyllä olisi maksullinen, mutta en käytännössä pystyisi mitenkään valvomaan, maksaako lukija kirjan vai ei sen kerran ladattuaan ja luettuaan.

Hylkäsin tämän vaihtoehdon.

Oma verkkokauppa

Koska olen itse IT-asiantuntija, voisin rakentaa itselleni jonkin yksinkertaisen verkkokaupan. Mutta jos kirjat ovat täydellinen floppi ja saan vain muutaman maksullisen lukijan, niin olisi hieman kypsää rakentaa kovalla vaivalla jokin verkkokauppa maksuintegraatioineen ja todeta, ettei sille tullut sen kummallista käyttöä.

Lisäksi kirjojen myyminen voisi olla hieman haasteellista, koska lukija ei voisi mitenkään uudesta kirjailijasta tietää, mitä on ostamassa. Kirjan hinta pitäisi olla todella matala.

Hylkäsin tämän vaihtoehdon.

Ulkopuolinen verkkokauppa

Mietin myös sitä vaihtoehtoa, että käyttäisin ulkopuolista verkkokauppaa. Näitähän on useitakin tarjolla, mm:

Näissä on se hyvä puoli, ettei tarvitsisi rakentaa omaa verkkokauppaa maksuintegraatioineen. Huono puoli on se, että on joku välistävetäjä, jolle pitää maksaa. Hylkäsin tämänkin vaihtoehdon, koska en odota kirjoilleni niin suurta menestystä, että sen pitäisi olla saatavilla jollain isolla kauppapaikalla.

Koekappale ja täydellinen kirja

Asiaa pohdittuani olen päätynyt tällaiseen yksinkertaiseen ratkaisuun:

Tällä sivustolla on kirjasta ilmaiseksi ladattavissa ns. koekappale, eli versio kirjasta, jossa on ensimmäinen puolisko kirjasta. Lukija voi koekappaleen ladata ilmaiseksi tältä saitilta ja lukea sitä niin pitkälle kuin haluaa.

Jos lukija on tyytyväinen, niin hän voi tilata kirjan täydellisen sähköisen lukukappaleen tekemällä maksusuorituksen tililleni, ja kertomalla vapaamuotoisessa viitteessä kaksi asiaa:

  1. Kirjan nimen.
  2. Oman sähköpostiosoitteensa.

Tällöin voin vaikka kerran viikonlopussa katsoa kirjojen pankkitililleni tulleet maksusuoritukset ja täydentää Exceliini (tarkemmin sanottuna LibreOffice Calc, koska käytän Linux-konetta) kirjatilaukset ja että olen muistanut lähettää kirjan sen maksaneen tilaajan sähköpostiin. Excelistä saan samalla myös statistiikkaa siitä, miten kirjaa on luettu ja millaista liikevaihtoa kirja tuottaa.

Tästä tulee hieman manuaalista työtä, mutta koska odotan, että kirjalle ei kovin kummoista menestystä tule, niin uskoisin, että manuaalityö muodostuu kohtuulliseksi.

Ja voisin jopa generoida jokaiselle tilaajalle oman sähköisen version, johon laitan vesileimalla tilaajan sähköposti-osoitteen, joka osoittaa, että k.o. tilaaja omistaa k.o. sähköisen kappaleen.

Loppusanat

Luulen, että tuo viimeinen malli voisi toimia varsin hyvin. Lisäksi voisin pitää kirjan hinnan hieman korkeammassa jossain 10 eurossa, koska lukija olisi jo lukenut puolet kirjasta ja osaa odottaa, millaista tyyliä kirjan loppuosakin on ja tietää, ettei aivan osta enää sikaa säkissä.

Jos kirjasta jonkin ihmeen kautta tulee jonkinlainen menestys, niin sitten voisi vielä miettiä sitä, tekeekö kirjasta jonkin fyysisen pokkarin ja alkaako niitä sitten myymään erikseen ja postittamaan lukijoille. Mutta kunhan nyt ensin saa sen kirjan kirjoitettua ja katsoo, miten sähköinen versio myy.