11.7.2022

Ensimmäinen kirja-aiheinen artikkelini!

Johdanto

Pidin nuorena kovasti tieteiskirjallisuudesta. Lainasin paikallisesta kirjastosta kaikki Isaac Asimovin ja muiden tunnettujen scifi-kirjailijoiden teokset. Scifi oli genrenä jotenkin tajuntaa räjäyttävä - oli mielenkiintoista matkustaa kirjan mukana vieraille planeetoille ja vieraisiin yhteiskuntiin. Minulla oli nuorena haaveena, että jonakin päivänä vielä itsekin kirjoitan scifi-kirjan.

Realiteetit

Sitten vastaan tulivat elämän realiteetit. Ihmisellä pitää olla ammatti ja ammattia varten pitää opiskella, jotta ammattiin pätevöityy.

Aloitin Helsingin yliopistossa psykologian opinnot vuonna 1987. Puolivälissä psykologian opintojani luin artikkelin ohjelmoinnista ja halusin palavasti ottaa selvää, mitä ohjelmointi oikein on. Kävin Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitoksella ohjelmoinnin peruskursseja ja olin myyty. Mutta olin lukenut psykologian tutkinnosta jo puolet, joten ajattelin, että luen vauhdilla parissa vuodessa tutkinnon loppuun ja jatkan sitten tietojenkäsittelytieteen opintoja. Näin teinkin. Valmistuin psykologian maisteriksi keväällä 1991.

Samana kesänä minut hyväksyttiin Teknillisen korkeakoulun tietotekniikan osastolle opiskelijaksi. Koska minulla oli jo yksi tutkinto takana, niin ajattelin, että yritän vetää opinnot vauhdilla. Onnekseni olen aina ollut nopea omaksumaan tietoa ja minulla oli jo lukiossa kouliutunut tehokas opiskelutekniikka. Syksyllä 1991 ensimmäinen tyttäreni syntyi. Toinen tytär syntyi vuonna 1993. Vuonna 1995 valmistuin diplomi-insinööriksi ja aloitin ohjelmoijan urani. Vuonna 1996 syntyi kolmas tytär.

Sitten työelämä imaisi mukaansa. Toimin ensin Tieto-nimisessä yrityksessä ohjelmoijana, mutta nopeasti etenin ohjelmistoarkkitehdin töihin. IT-alalla on varsin raaka tiedon puoliintumisaika; jostain luin, että noin 2 vuotta. Eli noin kahdessa vuodessa 50% aikaisemmasta opitusta tiedosta alkaa olla enemmän tai vähemmän vanhentunutta tietoa ja sen tilalle pitää opiskella uusia teknologioita. Olen aina pitänyt opiskelusta, joten tämä ei sinänsä haitannut minua, vaan jopa pidin alasta sen takia.

Voisikin sanoa, että parikymmentä vuotta meni siinä, että kävin töissä, ja olin isä. Lisäksi vuonna 2001 jäin auton alle suojatiellä ja selkärankani murtui - paranemisprosessi söi myös henkisiä voimavaroja.

Taloudellinen riippumattomuus

IT-alalla on se hyvä puoli, että kun on edennyt isossa korporaatiossa tarpeeksi korkealle (olin johtavan ohjelmistoarkkitehdin tittelillä, viimeinen roolini Tiedolla oli Cloud Mentor), niin kompensaatio on varsin hyvä. Olen aina ollut varsin nuuka luonne ja minulla on pienet kulutustottumukset. Kun lapset olivat vielä kotona, niin huomattava osa palkasta tietysti kului elämiseen. Mutta siinä sivussa lyhensin asuntolainaa. Kun lapseni aikuistuivat ja minun ei tarvinnut enää tukea heitä taloudellisesti, lyhensin enemmän asuntolainaani ja aloin ostaa enemmän osakkeita, rahastoja ja ETF:a.

Vuonna 2019 oivalsin, että olen suhteellisesti ajatellen taloudellisesti aika riippumaton. Olin maksanut pois asuntolainani ja minulla oli kohtalaisen hyvä sijoitusomaisuus. Lapset olivat jo aikuisia ja elivät omillaan. Mietin, että mitä haluan elämälläni tehdä. Olin muutama vuosi aikaisemmin innostunut Clojure-ohjelmointikielestä, joka on ns. moderni Lisp-kieli. TKK:lla ohjelmoinnin alkeiskurssilla käytettiin opetuskielenä Lisp-ohjelmointikieltä. Aloin miettiä, että kun kerran asuntolaina on maksettu ja olen hankkinut kohtalaisen hyvän taloudellisen aseman, niin en välttämättä enää tarvitse johtavan ohjelmistoarkkitehdin hyvää palkkaa, vaan voisin mennä johonkin pienempään firmaan töihin ja työskennellä taas ohjelmoijana, mikä on varsin hauskaa puuhaa. Hain töihin Metosin -nimiseen firmaan, joka on maailmanlaajuisesti tunnettu osaamisestaan Clojure-ohjelmointikielessä. Työskentelen nykyään Metosinilla pilviteknologia-asiantuntijana, ohjelmoijana ja ohjelmistoarkkitehtina. Jos haluat kurkistaa, millaista IT-työ on, niin lue artikkelini My First Project at Metosin! teknologia-puolen sivustollani.

Olin siis downgradennut itseni takaisin ohjelmoijaksi, eli tavallaan tehnyt ympyrän ja palannut juurilleni. Ohjelmointi on hauskaa!

Kirja-haave

Tänä kesänä aloin sitten pohtia vakavammin kirja-haavettani. Minulla humahti jotain 30 vuotta opiskeluissa, perheen kanssa, työelämässä yms. Mutta kaikki nämä vuodet aina välillä elättelin ajatusta, että jossain välissä kun elämä tulee helpommaksi, niin alan kirjoittaa scifi-kirjaa. Minulla on ollut jo vuosia varsin hyvä palkka, niin olen pyytänyt ja saanut joka vuosi 1-2 kuukautta ylimääräistä palkatonta vapaata. Tänäkin kesänä vietän melkein 3 kuukautta kesälomaa, osan palkalla ja osan palkattomana. Mutta tämä kesäloma on erilainen kuin aikaisempien vuosien lomat. Jo ennen kesäloman alkua olin päättänyt, että aloitan tänä kesänä scifi-projektini. Ja niin teinkin. Olen nyt ollut lomalla noin kuukauden ja olen kirjoittanut kirjaani A5-muodossa 130 sivua ja noin 33.000 sanaa.

Samalla kun kirjoitin scifi-romaania, niin jouduin päättämään työkaluista, joita käytän. Kirjoitin teknologia-sivustolleni tästä jo artikkelin: Using LaTex - First Impressions. Kirjoitan tänne kirjoitus-sivustolleni näistä työkaluista myöhemmin oman suomenkielisen version.

Lisäksi IT-asiantuntijana tietysti halusin kirja-projektilleni hyvän www-sivuston, jossa olisi ladattavissa kaikki kirjani, tietoa kirjasarjasta sekä blogi-alusta, jossa kirjoitan kirjoittamisesta yleensä ja erityisesti scifi-projektistani.

Olen tosi iloinen, että olen pysynyt terveenä ja nyt 30 vuoden eletyn elämän jälkeen lopulta pääsen toteuttamaan haavettani kirjoittaa scifi-kirja! Kun mietin asiaa enemmän, niin ehkä näin oli ihan hyvä. Aika harva kirjailija Suomen kokoisessa pienessä maassa ja pienellä kielialueella elättää itsensä kirjailijana. Nyt minulla on takana elettyä elämää, josta kirjoittaa, ja taloudellinen vapaus, että voin kirjoittaa ilman stressiä toimeentulosta.

Jatko

Pyrin silloin tällöin kirjoittamaan tähän Kari Marttila - Kirjat -sivustoon uusia blogi-artikkeleita liittyen scifi-projektiini ja kirjoittamiseen ja omakustantamiseen yleisesti. Seuraa sivustoa!