6.12.2022

Toinen kirjaprojekti: Jartsa ja Rane

Johdanto

Olen ammatiltani IT-asiantuntija. Teen pilvi-infrastruktuuria ja ohjelmointia. Suomessa on Koodiklinikka -niminen yhteisö, jossa suomalaiset ohjelmoijat käyvät keskustelua. Olen Koodiklinikka-slackissa välillä kertonut ystävieni Jartsan ja Ranen seikkailuista. Päätin aloittaa toisen kirjaprojektin, jossa kerron näistä seikkailuista. Kirjan nimeksi tulee Jartsa ja Rane.

Miksi?

Syy tähän toiseen kirjaprojektiin on osaksi myös se, että ensimmäinen kirjaprojektini, scifi-kirjan kirjoittaminen, on tökkinyt tämän syksyn aikana melko pahasti.

Periaatteessa kirja eteni ihan ok. Pystyin todistamaan itselleni, että kykenen kirjoittamaan tuollaista tusina-scifiä ihan ok. Mutta mitä järkeä siinä on? Scifi-kirjaa kirjoittaessani minulle tuli jotenkin tunne, että en kirjoita sellaista kirjaa kuin Kari Marttila kirjoittaisi, vaan kirjoitan kirjaa, jonka kuvittelen täyttävän jotkin scifi-kirjalle määritellyt vaatimukset siitä, millainen scifi-kirjan tulee olla.

Minulle tuli kriisi.

Toinen kirja

Aloin kirjoittamaan Jartsaa ja Ranea. Aloin kirjoittamaan kirjaa tasan niin kuin minua huvitti sitä kirjoittaa. Heitin helvettiin kaikki säännöt siitä, miten kirjaa pitäisi kirjoittaa.

Ja koin jotain yllättävää: kirja tuntui omalta. Kirja tuntui siltä, että minä kirjoitan sitä. Että kirjoitan sitä itselleni tasan siten kuin minua huvittaa. Tasan niin häiriintyneellä huumorintajulla, jolla nauran itselleni kun luen kirjoitettua tekstiä.

Ja se tuntui hyvältä.

Mitä jatkossa?

Ainakin Jartsa ja Rane valmistuu, siitä olen nyt täysin varma. Minulla on tarina valmiina, hyvät henkilöhahmot, teema, juoni, ja ote kirjoittamiseen. Ja ennen kaikkea: mieletön vimma.

Mutta mitä scifi-kirjan kanssa tehdään? En tiedä vielä. Olen kirjoittanut sitä jo niin paljon, että en enää voi kunnolla vaihtaa tyyliä. Ja toisaalta ei ehkä pidäkään. Mutta jotain minun on kirjalle tehtävä, että se alkaa tuntua omalta. En vain tiedä vielä, mitä.

No, ehkä se selviää pikku hiljaa tämän talven aikana.