8.7.2023

John Steinbeck: Ystävyyden talo

Kirja kertoo 1930-luvun tapahtumista Kalifornian Montereyn kaupungissa ja siellä asuvista veijareista. Kirjan päähenkilö on Danny - kulkija, joka perii isoisältään talon. Nopeasti taloon muuttaa joukko Dannyn ystäviä, samanlaisia huolettomia veijareita kuin Danny itsekin.

Kirjasta tuli jonkin verran ristiriitainen olo.

Vaikka kirja oli hyvä, niin ei se nyt niin hyvä ollut. Steinbeck on sentään nobelisti. Ehkä odotin jotain tajunnan räjäyttävää lukukokemusta. Tosin tämä saattaa liittyä aikaisemmassa blogiartikkelissani Kesälukemista 2023 kertomaani epäilyyn, että olen vain vanhemmiten jotenkin menettänyt kyvyn nauttia romaanien lukemisesta.

Kirja oli kuin saman aihepiirin ja henkilöhahmojen novellikokoelma. Hyvin Steinbeck piti tarinan kuitenkin kasassa. Hahmot olivat värikkäitä ja kerronta sujuvaa.

Kerronta, kieli ja yleisfiilis huokui menneen maailman tunnelmaa. Sinänsä näin onkin, olihan kirjan synnystä jo melkein sata vuotta. Kuitenkin kirjaa lukiessa tuli hieman sellainen fiilis kuin olisi katsonut jotain 1940-luvun Suomi-filmiä. Luultavasti ihmiset puhuivat silloin sillä tavalla kuin filmissä puhutaan, mutta hieman koomiselta se kuitenkin kuulostaa.

Yleisfiilikseni oli, että tällaisen veijaritarinan pystyisin itsekin kirjoittamaan. Ja olenkin kirjoittamassa.

Pohdin vielä tässä lopuksi, että olenkohan tosiaan menettänyt vanhemmiten kyvyn nauttia romaanien lukemisesta? Luin kirjan, ja sen jälkeen jäi jotenkin tyhjä olo. Jotenkin olin kuvitellut, että kirja olisi jollain tavalla muuttanut minua. Muuttanut ajatusmaailmaani, saanut aikaan jonkin oivalluksen tai jotain. Ehkä odotin liikaa. Ehkä kirjojen lukeminen on tällaista: turha odottaa, että kirja saa aikaan jonkin suuren tunteen tai elämänmuutoksen. Ehkä kirjan tehtävä onkin vain olla sen hetken viihdettä tai antaa pieniä oivalluksia omaan elämään.

Yhden oivalluksen kirjasta sainkin: omaisuus tuo stressiä elämään. Danny ja hänen ystävänsä olivat varsin huolettomia veijareita. Ehkä juuri siksi, että ei ollut mitään omaisuutta, josta huolehtia.